• Spiegel daily
  • Euro 6 motor

Iveco historie

IVECO, onderdeel van de FIAT-groep,  is één van de grootste fabrikanten van vrachtauto’s, autobussen en dieselmotoren in Europa. Jaarlijks produceert IVECO circa 200.000 voertuigen. Het bedrijf is ontstaan uit een fusie van vijf Europese bedrijven: de Italiaanse bedrijven FIAT Veicoli Industriali, Officine Meccaniche, Lancia Veicoli Speciali, het Franse Unic en het Duitse Magirus-Deutz. Nadat men zich de eerste jaren grotendeels op de logistiek van de organisatie richtte, werd in 1978 de eerste auto onder IVECO geproduceerd: de IVECO Daily. In 1981 en 1984 volgden respectievelijk de IVECO Zeta en de IVECO Turbostar. Eind jaren tachtig werd de Daily aangepast, waarna een licht gemodificeerde versie de transportmarkt veroverde.

Evenals andere fabrikanten had IVECO het begin jaren ’90 zwaar. De reden: er werd niet snel genoeg gereageerd op veranderingen in de markt. Het bedrijf besloot zich op te splitsen in gespecialiseerde segmenten die specifieke producttypen ontwikkelden.  Denk aan brandweervoertuigen, kiepauto’s en trekkers. Een uitstekende keuze, zoals snel zou blijken. Al snel groeide het bedrijf verder. Vooral dankzij de grotere voertuigen die de Euro serie besloegen. Met de EuroCargo, de EuroStar en de EuroTech als onbetwiste toppers achter dit commercieël succes.

Als internationale speler in de wereld van transport is IVECO een toonaangevend bedrijf op het vlak van ontwikkeling, productie, verkoop en onderhoud van een uitgebreid gamma lichte, middelzware en zware bedrijfsvoertuigen. Daarnaast ziet het bedrijf het belang van milieuvriendelijke transportoplossingen en wil hierin ook voorop lopen. Zo is het bedrijf al jaren actief in het ontwikkelen en introduceren van transportoplossingen die duurzaamheid en efficiëntie combineren. IVECO wil met minimale hoeveelheden grondstoffen komen tot maximale prestaties. Dat uit zich niet alleen in het eindproduct, maar vooral ook in de fabricage van de voertuigen.

IVECO heeft tegenwoordig 49 fabrieken, 840 dealers, 31.000 werknemers en is actief in 19 landen.

Auteur:Cornelis